Titel
Notariële Akte - Lodewijk XIV-periode - Généralité de Bourges (1714) | Portret van Lodewijk XIV van Frankrijk - Zonnekoning (Hyacinthe Rigaud)
Type
Handgeschreven document van 3 pagina's op vergé papier met watermerk geschreven in 1714 (Lodewijk XIV)
Dit historisch document is samengesteld uit deze 2 documenten gemonteerd onder museumkwaliteit passepartout :
Antiek Document
Notariële Akte - Lodewijk XIV-periode - Généralité de Bourges (1714)
Type
Geïllustreerd Document
Portret van Lodewijk XIV van Frankrijk - Zonnekoning (Hyacinthe Rigaud)
Type
Lodewijk XIV van Frankrijk, (Kasteel van Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 - Kasteel van Versailles, 1 september 1715), bekend als Zonnekoning was een telg uit het koninklijke huis Bourbon. Hij was van 1643 tot aan zijn dood koning van Frankrijk en Navarra.
Hij was de zoon van koning Lodewijk XIII en zijn vrouw Anne van Oostenrijk. Zijn vader stierf in 1643, toen Louis nog maar vijf jaar oud was, en zijn moeder vestigde zich regentes in zijn naam. Zijn persoonlijke regering begon in 1661, na de dood van zijn belangrijkste minister, de Italiaanse kardinaal Jules Mazarin. Lodewijk XIV steunt het concept van het goddelijke recht van koningen en zet het beleid van zijn voorgangers voort om vanuit de hoofdstad een gecentraliseerde regering te creëren. Hij probeerde de laatste overblijfselen van het feodalisme die nog steeds in delen van Frankrijk bestonden te elimineren en de aristocratie tot bedaren te brengen, door vele leden van de adel de kans te bieden om in zijn luxueuze paleis van Versailles te wonen. Op deze manier werd Louis een van de machtigste Franse vorsten in de geschiedenis en consolideerde hij het systeem van absolute monarchie dat in Frankrijk tot de Franse Revolutie duurde.
In 1648 begon een periode van sterke betwisting van koninklijk gezag door parlementen en adel, genaamd Fronda. Lodewijk XIV betreedt het koninkrijk in een groot aantal oorlogen en veldslagen. Deze oorlogen vergroten het grondgebied aanzienlijk.
In 1685 herriep het Edict van Fontainebleau, verleend door Lodewijk XIV, het Edict van Nantes van 1598, dat de vrijheid van religie garandeerde aan zijn protestantse onderdanen in Frankrijk. De intrekking van het Edict van Nantes had grote politieke en diplomatieke gevolgen, vooral in protestantse landen, waar deze intrekking bijdroeg aan een groeiend anti-Frans gevoel. In 1686 stichtten zowel katholieke als protestantse leiders de Habsburgse Liga, kennelijk een defensief pact ter bescherming van het Rijngebied, maar in werkelijkheid een offensief bondgenootschap tegen Frankrijk.
Hij wordt de beschermer van de kunsten en wetenschappen. Ondanks zijn aandacht voor de nationale economie bewees Lodewijk XIV dat hij wist hoe hij grote sommen geld moest uitgeven aan de ondersteuning van de kunstenaars die onder zijn bevel werkten om de Franse monarchie steeds machtiger te maken, ook in termen van het publieke imago. Lodewijk XIV was de beschermheer van vele andere kunstenaars, zoals schilders Charles Le Brun, Pierre Mignard en Hyacinthe Rigaud, beeldhouwers Antoine Coysevox en François Girardon, architecten Louis Le Vau en Jules Hardouin-Mansart, meubelmaker André-Charles Boulle en tuinontwerper André Le Nôtre, wiens werken Men met Louis XIVs genomgick Frankrike en oöverträffad finanskris, resultatet av oupphörliga krig and större arbeten.
kreeg al snel bekendheid in heel Europa.
Met de dood van Lodewijk XIV ging Frankrijk echter door een ongekende financiële crisis, het resultaat van onophoudelijke oorlogen en grote werken.
Lodewijk XIV stierf op 1 september 1715 in Versailles. Zijn lichaam werd begraven in de basiliek van Saint-Denis, in Parijs. Zijn achterkleinzoon, Louis XV, zal hem opvolgen.
Met meer dan 20 jaar ervaring en een catalogus van antiquiteiten van meer dan 40.000 antieke prenten, tekeningen en historische documenten van de XIV-de tot de XIX-de eeuw is de Galerie Napoléon, een Parijse kunsthandel van antiquiteiten, één van de wereldwijde referenties op het vlak van lithografieën, gravures en grafische antieke kunsten.
Bovendien wordt de Galerie Napoléon vereerd om onder haar klanten duizenden gepassioneerden van gravures te mogen rekenen in Frankrijk en wereldwijd: nationale archieven, musea, historische monumenten evenals prestigieuse kantoren van binnenhuisarchitecten. Ze worden allemaal aangetrokken door zowel de uitzonderlijke schatten van haar catalogus als door de kwaliteit en snelheid van haar dienstverlening.
Dit staat ons toe aan eenieder van onze klanten zowel de authenticiteit van de antiquiteiten van onze catalogus te garanderen als de verzending van bestellingen binnen de 24 uur.
Kies gratis de kleur van uw museumkwaliteit passepartout (Zonder zuren & neutrale pH) uit een kleurenkaart van 23 kleuren.
Deze optie wordt u gratis aangeboden in het winkelmandje.
De bestellingen worden overal ter wereld verstuurd binnen 24 uur, onder beveiligde verpakking.
De verzendkosten worden aangeboden voor elke bestelling hoger dan 50EUR naar Frankrijk, 70EUR naar andere landen binnen de Europese Unie en 90EUR voor de rest van de wereld.
Voor bestellingen onder deze bedragen, de verzendkosten zijn 8EUR naar Frankrijk, 12EUR naar andere landen binnen de Europese Unie en 17EUR voor de rest van de wereld.