Originele titel
Prise et Pillage de la Ville de Bergop-zoom
Beschrijving
18e eeuws Handgekleurde opticaprent. Originele kopergravure op gelegd papier mod vatermark ingekleurd met aquarel in die tijd. Circa 1750, van een gezicht op de Bestorming en Plundering van Bergen op Zoom in 1747 (Holland).
In de 18e eeuw waren verschillende gerenommeerde vestigingen in Parijs, Londen (Engeland), Augsburg (Duitsland) en Bassano (Italië) gespecialiseerd in het creëren van deze opticaprenten. Ze kunnen alleen worden bekeken of door een zograscoop, een houten voet met daarboven een lens die het beeld vergroot en het perspectiefeffect accentueert. Ze konden ook in optische dozen worden geplaatst, de toeschouwer keek vervolgens door de lens in de doos. Deze afleiding werd in de 18e eeuw enorm gewaardeerd in de salons van de bourgeoisie en de adel als op het platteland dankzij de venters.
Deze etsen worden tegenwoordig tentoongesteld in musea over de hele wereld en worden door verzamelaars en decorateurs zeer gewaardeerd om hun historische belang en hun hoge decoratieve waarde.
Musea & Archieven
The Bibliothèque nationale de France heeft een kopie van deze opticaprent in zijn collecties. Raadpleeg hun site voor meer informatie : Prise et pillage de la ville de bergop-zoom
Deze ets werd ingedeeld bij de volgende categorieën :
Bergen op Zoom kreeg de status van stad in 1212. In 1287 werd de stad en haar omgeving een heerschappij omdat deze werd gescheiden van de heerschappij van Breda. De heerschappij werd in 1559 verheven tot een markgraaf. Verschillende adellijke families, waaronder het Huis van Glymes, regeerden achtereenvolgens Bergen op Zoom tot 1795, hoewel de titel alleen nominaal was sinds tenminste de zeventiende eeuw.
Tijdens de vroegmoderne tijd, Bergen op Zoom was een zeer sterk fort en een van de belangrijkste wapenfabrieken en arsenalen van de Verenigde Provincies. Het had een opmerkelijke natuurlijke verdedigingsplaats, omringd door moerassen en gemakkelijk ondergelopen polders. Bovendien kon het versterkingen en bevoorrading over zee ontvangen, als het belegerende leger geen vloot had om zijn haven te blokkeren.
Vanwege deze kenmerken was de stad een van de strategische punten van de Nederlanders tijdens hun opstand in de Tachtig jaar Oorlog, beginnend in de late zestiende eeuw. Het werd destijds belegerd door Alessandro Farnese eerst in 1588, en door Ambrosio Spinola een tweede keer in 1622. Beide belegeringen waren niet succesvol, en Bergen op Zoom kreeg de bijnaam La Pucelle of De Maagd omdat het nooit met succes werd belegerd.
In 1747, tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog, belegerde het Franse leger de stad. Bergen op Zoom werd versterkt door nieuwe werken gebouwd in het begin van de 17e eeuw door Menno van Coehoorn, met drie forten rond de stad en een gekanaliseerde omleiding van de Schelde die als een sloot rond de muren fungeerde. Het had echter geen tweede linie fortificaties, noch een fort. Na zeventig dagen beleg werd de stad ingenomen en grondig ontslagen; het garnizoen werd geslacht.
De Galerie Napoléon stelt u deze ets voor 274 jaar geleden gedrukt (circa 1750).
Net als voor alle antieke gravures van onze catalogus geldt, wordt deze opticaprent Prise et Pillage de la Ville de Bergop-zoom daterend van 1750 overal ter wereld verstuurd binnen de 24 uur. onder beveiligd verpakking, inclusief een certifcaat van echtheid, hetgeen de naam van de kunstenaars (tekenaar, graveerder, uitgever), de gebruikte druktechniek (Ets) en de uitvoeringsdatum (1750).
Om een perfecte bewaring in de tijd te garanderen, wordt deze ets verstuurd, klaar om ingekaderd te worden, onder museumkwaliteit kleur passepartout (Zonder zuren en met een neutrale ph) op een ondergrond van naturelkleurig karton wit hout (Zonder zuren en met een neutrale ph), in een luxe portfolio.
Op het hoogtepunt van de mode voor opticaprenten, tussen 1750 en 1790, specialiseerden vier Europese steden zich in hun editie: Parijs (Frankrijk), Londen (Engeland), Augsburg (Duitsland) en Bassano (Italië).
Opticaprenten worden gewaardeerd in zeer verschillende sociale kringen: plezierige recreatie in aristocratische salons, de uitzichten worden bewonderd in prachtige, rijkelijk versierde optische dozen die echte kunstwerken zijn. De show werd omgetoverd tot een echt wetenschappelijk experiment. Maar het optische zicht vermaakte ook de mensen die haast hadden toen een venter een kist op een markt zette en de buitengewone gebeurtenissen begon te vertellen die zich hadden voorgedaan in een min of meer verre en ontoegankelijke regio.
Er zijn drie categorieën bij het maken van opticaprenten.
Met meer dan 20 jaar ervaring en een catalogus van antiquiteiten van meer dan 40.000 antieke prenten, tekeningen en historische documenten van de XIV-de tot de XIX-de eeuw is de Galerie Napoléon, een Parijse kunsthandel van antiquiteiten, één van de wereldwijde referenties op het vlak van lithografieën, gravures en grafische antieke kunsten.
Bovendien wordt de Galerie Napoléon vereerd om onder haar klanten duizenden gepassioneerden van gravures te mogen rekenen in Frankrijk en wereldwijd: nationale archieven, musea, historische monumenten evenals prestigieuse kantoren van binnenhuisarchitecten. Ze worden allemaal aangetrokken door zowel de uitzonderlijke schatten van haar catalogus als door de kwaliteit en snelheid van haar dienstverlening.
Dit staat ons toe aan eenieder van onze klanten zowel de authenticiteit van de antiquiteiten van onze catalogus te garanderen als de verzending van bestellingen binnen de 24 uur.
Kies gratis de kleur van uw museumkwaliteit passepartout (Zonder zuren & neutrale pH) uit een kleurenkaart van 23 kleuren.
Deze optie wordt u gratis aangeboden in het winkelmandje.
De bestellingen worden overal ter wereld verstuurd binnen 24 uur, onder beveiligde verpakking.
De verzendkosten worden aangeboden voor elke bestelling hoger dan 50EUR naar Frankrijk, 70EUR naar andere landen binnen de Europese Unie en 90EUR voor de rest van de wereld.
Voor bestellingen onder deze bedragen, de verzendkosten zijn 8EUR naar Frankrijk, 12EUR naar andere landen binnen de Europese Unie en 17EUR voor de rest van de wereld.